Planirajmo
našu
budućnost

Bosnia and Herzegovina
Federation of Bosnia and Herzegovina
Federal Ministry of Physical Planning

Novosti
Poboljšanje energetske u inkovitosti zgrade J.U. Osnovna škola „Behaudin Selmanovi“ PDF Ispis E-mail

Priopćenje za javnost

Dana 30.10.2015. godine Ministar prostornog uređenja FBiH Josip Martić i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisali su ugovor za realizaciju projekta Poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade J.U. Osnovna škola „Behaudin Selmanović“.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja sudjeluje u projektu utopljavanja zgrade Osnovne škole „Behaudin Selmanović“ sa sredstvima u iznosu od 50.000,00 KM, dok će Općina Novi Grad Sarajevo u svrhu realizacije istog projekta osigurati sredstva u iznosu od 33.283,50 KM čime će se stvoriti povoljniji uvjeti za korištenje školskog prostora, a isto tako postići značajan učinak ušteda na energiji.

Osnovna škole „Behaudin Selmanović“ peta je škola s područja općine Novi Grad Sarajevo koja je obuhvaćena projektom utopljavanja.

Načelnik Efendić također je upoznao Ministra Martića sa stanjem u općini te planiranim projektima od kojih je svakako najznačajniji „Kongresni centar Sarajevo“. Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je Nacrt odluke o usvajanju urbanističkog projekta sa odlukom o njegovom provođenju, čime su se stekli uvjeti za realizaciju jednog od najvećih projekata u Sarajevu i šire.

Ministar Martić potvrdio je spremnost resornog Ministarstva prostornog uređenja za potporu u realizaciji projekata i planiranih aktivnosti općine Novi Grad Sarajevo, iz svoje nadležnosti.

 
Poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade Katoličkog školskog centra "Ivan Pavao II" u Bihaću PDF Ispis E-mail

Priopćenje za javnost

Dana 30.10.2015. godine Ministar prostornog uređenja Federacije BiH Josip Martić i Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević potpisali su ugovor za realizaciju projekta Poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II“ u Bihaću.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja sudjeluje u projektu utopljavanja zgrade KŠC „Ivan Pavao II“ sa sredstvima u iznosu od 15.000,00 KM, dok će Grad Bihać u svrhu realizacije istog projekta osigurati sredstva u iznosu od 15.000,00 KM čime će se stvoriti povoljniji uvjeti za korištenje školskog prostora, a isto tako postići značajan učinak ušteda na energiji i poboljšati radne uvjete učenika i nastavnog osoblja.

Gradonačelnik Galijašević zahvalio se ministru Martiću što Federalno ministarstvo prostornog uređenja zajedno sa Gradom Bihaćem sufinancira projekt poboljšanja energetske učinkovitosti KŠC “Ivan Pavao II” u Bihaću koji ima ugled u gradu i slovi kao zahtjevnija i ozbiljnija škola. Gradonačelnik Galijašević također je upoznao Ministra Martića sa stanjem u Bihaću te realiziranim i planiranim projektima pogotovo u oblasti infrastrukture.

Ministar Martić potvrdio je spremnost resornog Ministarstva prostornog uređenja za potporu u realizaciji projekata i planiranih aktivnosti Grada Bihaća, iz svoje nadležnosti, a u okviru raspoloživih proračunskih sredstava.

 
Sanacija klizišta "Goduš K1" PDF Ispis E-mail

 

Priopćenje za javnost

 

Ministar prostornog uređenja FBiH Josip Martić i načelnik Općine Sapna Ismet Omerović danas su potpisali ugovor za realizaciju projekta za sanaciju šteta nastalih usljed poplava i klizišta utvrđenih Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu.

SapnaFederalno ministarstvo prostornog uređenja sudjeluje u sufinanciranju projekta: Sanacija klizišta „Goduš K1“ MZ Goduš, općina Sapna sa sredstvima u iznosu od 74.601 KM, dok će za realizaciju istog projekta općina Sapna osigurati iznos od od 8.289,00 KM.

Načelnik Omerović zahvalio se na potpori Federalnog ministarstva prostornog uređenja te je upoznao Ministra Martića sa stanjem u općini i predstavio  infrastrukturne projekte koje je lokalna zajednica planirala realizirati u narednoj godini, a posebno sa potrebom sanacije klizišta i cestovne infrastrukture koja je oštećena od posljedica izlijevanja rijeke Sapne, kada je općina Sapna pretrpila velike štete od poplava te intenzivno radi na programu oporavka.

 

 
Forum Beograd PDF Ispis E-mail

 

BEOGRAD/SARAJEVO, 7. oktobra (FENA)


MartićFederalni ministar prostornog uređenja Josip Martić danas je na Prvom međunarodnom forumu o reformi izdavanja građevinskih dozvola u zemljama jugoistočne Evrope u Beogradu izrazio zahvalnost Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) iz Srbije, USAID-u i GIZ-u na mogućnosti sudjelovanja Federalnog ministarstva prostornog uređenja u Projektu uvođenja sistema elektronskih građevinskih dozvola.

- Ovom suradnjom, nadam se da će u budućnosti doći do izrade novog zakona o prostornom planiranju i izgradnji, koji treba biti harmoniziran u oba entiteta u BiH i Distriktu Brčko i koji će omogućiti što jednostavniju proceduru odobravanja građenja - rekao je Martić.

Na osnovu toga, kaže, osjetit će se pozitivan efekt u građevinskom sektoru i unapređenju načina pružanja usluga građanima i gospodarstvu.

- Ubuduće potencijalni investitori odobrenja za gradnju trebaju ishoditi u roku manjem od 30 dana, takozvanom objedinjenom procedurom i na jednom mjestu, kroz organe uprave, koji će biti u obvezi da u objedinjenoj proceduri osiguraju svu neophodnu dokumentaciju i transparentan pristup informacijama, kroz sistem elektronske predaje zahtjeva i izdavanja dozvola, čime će se olakšati poslovanje - izjavio je Martić.

Delegacija FMPUIstakao je da postupak izdavanja odobrenja za građenje u Federaciji BiH danas u prosjeku traje više od 300 dana, a „kompletan teret prikupljanja dokumentacije pada na teret investitora, koji su obvezni zahtjeve podnositi u pisanoj formi, s propratnom dokumentacijom te pribavljati suglasnosti kod više ministarstava, agencija, zavoda i javnih poduzeća“.

- Strane investicije u Federaciji BiH su usporene zbog postojanja trenutnih administrativnih barijera i određenih ograničavajućih faktora poput veličine tržišta, fragmentiranog ekonomskog prostora, nedostatka prostorno-planskih dokumenata (urbanistički, regulacioni, zoning planovi), kao i preopterećenosti zakonodavnog sistema - naveo je Martić.

Iz tog razloga Federalno ministarstvo prostornog uređenja nastoji omogućiti jednostavniji proces izgradnje te spriječiti korupciju u postupcima izdavanja dozvola putem elektronske komunikacije investitora i organa uprave, odnosno podnošenje zahtjeva u elektronskoj formi.

- BiH predstavlja atraktivnu lokaciju i mogućnost za strana ulaganja zbog potencijala za razvoj industrije, turizma i transporta te mogućnosti za investiranje u drugim sektorima - poručio je Martić u izlaganju o temi „Građevinske dozvole za konkurentniji region – reforma propisa u oblasti građevinarstva“.

MinistriOsim Martića resorni ministri prostornog uređenja Republike Srpske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije prezentirali su iskustva i administrativne barijere u postupku izdavanja građevinskih dozvola u svojim zemljama, a predstavljen je i software za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola.

Forum je organiziran radi razmjene iskustava u primjeni propisa za područje graditeljstva i prostornog uređenja s posebnim naglaskom na sustave elektroničkog izdavanja građevinskih dozvola da bi se povećala konkurentnost u državama jugoistočne Evrope.

Međunarodni forum održan je uz potporu USAID-a i GIZ-a.

 

Autor: Trgovcevic Senka

 
Prvi međunarodni forum o reformi izdavanja građevinskih dozvola PDF Ispis E-mail
Priopćenje za javnost

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić sudjelovat će na Prvom međunarodnom forumu o reforPrvi međunarodni forum o reformi izdavanja građevinskih dozvolami izdavanja građevinskih dozvola u jugoistočnoj Europi koji će se održati u Beogradu 6. i 7. listopada 2015. godine.

Međunarodni forum održava se uz potporu USAID-a i GIZ-a (Njemačke agencije za internacionalnu suradnju)  uz sudjelovanje resornih ministara i ministrica prostornog uređenja Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije te Federacije BiH i Republike Srpske.
Uvodna izlaganja imat će Premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić te veleposlanici Sjedinjenih američkih država, Švicarske te direktori GIZ-a i NALED-a (Nacionalne alijanse za lokalni razvoj).

Ministar Martić imat će izlaganje na temu Građevinske dozvole za konkurentniji region – reforma propisa u oblasti građevinarstva.

Na konferenciji će biti prezentirana iskustva i administrativne barijere u postupku izdavanja građevinskih dozvola kao i software za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola.

Cilj Prvog međunarodnog foruma je pokretanje reforme koja treba rezultirati izgradnjom učinkovitog sustava rješavanja zahtjeva za dobivanje građevinskih dozvola kroz institucionalne aktivnosti i procedure, tako da se stvore uvjeti za pojednostavljenje procedura, skraćenja rokova i poboljšanje radnog okruženja za potencijalne domaće i strane investitore, tako da se pozitivan učinak neće osjetiti samo u građevinskom sektoru, već i unapređenju načina pružanja usluga  građanima i gospodarstvenicima.
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 5 od 82
FMPU