Planirajmo
našu
budućnost

Bosnia and Herzegovina
Federation of Bosnia and Herzegovina
Federal Ministry of Physical Planning

Novosti
Projekti PDF Ispis E-mail
Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja i Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade HNK, potpisali su danas Sporazum o razumijevanju u okviru projekta „Energetska efikasnost u BiH“. „Potpisivanjem Sporazuma napravili smo ključni korak ka obnovi i utopljavanju naših javnih objekata, i to škola: Srednje građevinske i IV osnovne škole Mostar u Mostaru, O.Š. fra Didaka Buntića u Čitluku, Srednje škole u Konjicu, Srednje škole u Čapljini, O.Š. Crnići kao i Doma zdravlja u Jablanici. Ovim projektom planirana je promjena otvora, postavljanje termo-fasada, sanacija krovova i podova, te, po potrebi, izmjena sistema grijanja i rasvjete. Vlada će, iako su objekti u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, u ovoj i narednoj godini izdvojiti 9 miliona KM koja će biti osigurana kreditom Svjetske banke po najpovoljnijim tržišnim uslovima. Ovaj projekat, osim iznimnog značaja za ustanove koje će biti obnovljene, predstavlja odličnu priliku za razvoj i angažovanje domaće građevinske operative“, rekao je premijer Herceg. „Projekt „Energetska efikasnost u BiH“ najveći je projekat iz oblasti energetske efikasnosti s ukupnom vrijednošću od oko 30 miliona KM za Federaciju BiH. Projektom je predviđeno da Implementacijska jedinica projekta izvrši pripremne radnje i osigura obavljanje građevinskih radova na preko 50 javnih objekata iz oblasti zdravstva i obrazovanja. Analize i iskustva pokazale su da su ovakvi projekti više nego isplativi i da je period povrata investiranja uglavnom do 8 godina“, istaknuo je ministar Martić. Premijer Herceg i ministar Martić naglasili su kako će obavljanje građevinskih radova na objektima u HNK poboljšati uslove boravka djece u školama i pacijenata u zdravstvenim ustanovama, doprinijeti uštedama u troškovima za energiju od oko 750.000 KM godišnje, zaštiti okoline te vizualnom izgledu sredine u kojoj su smješteni.
 
Radni sastanak 16.03.2016 PDF Ispis E-mail

 

Priopćenje za javnost

Ministar prostornog uređenja Josip Martić dana 16.03.2016. godine održao je radni sastanak u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja sa Predsjednikom Vlade Posavske županije gosp. Marijanom Klaićem koji ga je izvijestio o realizaranom projektu rekonstrukcije dionice savskog nasipa na lokalitetu Prud i planiranim aktivnostima na izgradnji i rekonstrukciji ostalih dionica nasipa u  Posavskoj županiji, kao i ostalih aktivnosti na realizaciji ovoga projekta.

 

 

 

Također je bilo govora i o potrebi sanacije šteta prouzrokovanih poplavama i ostalim infrastrukturnim projektima, te aktivnostima vezanim za pristupanje izradi prostornog plana Posavske županije.

 

 

 

 

 

 

Ministar Martić izrazio je spremnost potpore resornog ministarstva za sanaciju šteta nastalih uslijed poplava i klizišta koje su na području Posavske županije procijenjene na višemilijunske iznose.

 
Sastanak sa predstavnicima USAID projekta Investiranje u sektor energije-EIA PDF Ispis E-mail
Sarajevo,  05.10.2015. godine
    
Priopćenje za javnost

Sastanak sa predstavnicima USAID projekta Investiranje u sektor energije-EIA

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić dana 2.3.2016. godine održao je radni sastanak u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja sa predstavnicima predstavnicima USAID projekta Investiranje u sektor energije-EIA.
Ministar Marstić i g. Rojas
Na sastanku su pored predstavnika USAID EIA projekta: g. Maka Kamenice, zamjenika direktora, bili nazočni  gđa. Elmira Pašagić, ekspert za pravne poslove i gđa. Elma Haverić, stručnjak za legislativu te gosp. Thomas Rojas, Direktor ekonomskog odjela USAID BiH i gđa. Ankica Gavrilović, Project Management Specialist.
Na sastanku su prezentirane aktivnosti koje USAID provodi na izradi financijskog mehanizma za implementaciju mjera energetske učinkovitosti,  tzv. obligacijske sheme energetske učinkovitosti za Bosnu i Hercegovinu.
Također je predstavljen i nacrt izvješća o režimu ishođenja dozvola i preprekama za ulaganje u energetski sektor u BiH.

Ministar Martić upoznao je goste sa poduzetim aktivnostima koje Ministarstvo prostornog uređenja provodi u pogledu izmjena i dopuna zakonske regulative iz ove oblasti te pripreme ostalih strateških dokumenata, sve u cilju pojednostavljenja i poboljšanja postojećeg sustava, za što je potrebno harmonizirati propise kako interresorno tako i po razinama nadležnosti Federacije BiH i Županija, pri čemu je neophodno uključivanje i predstavnika lokalnih zajednica.  
 
USAID delegacija sa predstavnicima Ministarstva
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gosp. Rojas, direktor ekonomskog odjela USAID-a u BiH naglasio je značaj investiranja i ulaganja u energetski sektor za Bosnu I Hercegovinu, pri čemu je partnerstvo i osiguranje jedinstvenog gospodarskog prostora ključna stvar za uspjeh.  

Gosp. Rojas, je također, potvrdio spremnost Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za potporu realizaciji planiranih aktivnosti koje provodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.
 
Stambeno zbrinjavanje Roma - Kladanj i Jablanica PDF Ispis E-mail

 

Potpisivanje ugovoraU svrhu realiziranja aktivnosti utvrđenih u okviru Akcionog plana BiH na rješavanju problema Roma u oblastima stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite, 29.12.2015. godine Ministar Federalnog ministarstva prostornog uređenja Josip Martić i Ministrica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac potpisali su ugovore o sufinanciranju projekata iz oblasti stambenog zbrinjavanja Roma sa načelnicima općina Kladanj i Jablanica.

U Proračunu Federacije BiH za 2015. godinu, za realiziranje Akcionog plana BiH za stambeno zbrinjavanje Roma planiran iznos od 50.000,00 KM u okviru Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Sredstva su udružena sa sredstvima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine na osnovu potpisanog Memoranduma o razumijevanju.

 

 

 
Poboljšanje energetske uinkovitosti u tri javno-zdravstvene ustanove u Federaciji BiH PDF Ispis E-mail

 

Potpis Ugovora za poboljšanje energetske učinkovitosti u tri javno-zdravstvene ustanove

potpisniciDana, 18.12.2015. godine Ministar prostornog uređenja Federacije BiH Josip Martić i predstavnici izabranih izvođača radova potpisali su ugovore za poboljšanje energetske učinkovitosti u tri javno-zdravstvene ustanove u Federaciji BiH u okviru projekta Svjetske banke „Energetska učinkovitost u BiH“ za čiju realizaciju je nadležno Ministarstvo prostornog uređenja Federacije BiH putem Implementacijske jedinice projekta za Federaciju BiH.

 

Tvrtke koje su odabrane kao najpovoljniji ponuđači potpisnicza izvođenje radova u skladu sa kriterijima Svjetske banke su „Džekos“ d.o.o. Sarajevo za objekt Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (zgrada Ortopedije i Traumatologije) u iznosu od 1.145.595 KM sa PDV-om, konzorcij “Gradnja d.o.o. / HP investing d.o.o. / Staklorad d.o.o. Mostar“ za objekt Sveučilišne kliničke bolnice Mostar (zgrada Klinike za psihijatriju) u iznosu od 762.684 KM sa PDV-om i konzorcij “Tehnograd d.o.o. / Aplamm d.o.o. Tuzla” za objekt Kliničkog centra Univerziteta u Tuzli (zgrada Klinike za hirurške grane - Gradina Tuzla) sa investicijom od 988.620 KM sa PDV-om.

 potpisnici

Ministar Martić je čestitao izabranim ponuđačima i naveo kako se radi o novim investicijama u Federacji BiH u iznosu od gotovo 3.000.000 KM što će pored ostvarenja značajnih ušteda u potrošnji energije i emisiji CO2 potaknuti i investicijski ciklus u oblasti građevinarstva.

 

Projektom Svjetske banke „Energetska učinkovitost u BiH“ za područje Federacije BiH predviđeno je poboljšanje energetske učinkovitosti u preko 50 javnih objekata u oblasti obrazovanja i zdravstva u naredne tri godine, kao i razvoj dugoročnih održivih potpisnicimehanizama financiranja koji će omogućiti značajnije investicije u ovoj oblasti dati poticaj domaćoj građevinskoj operativi i stvoriti povoljnije radne uvjete za djelatnike i korisnike ovih objekata.

 

 

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 5 od 90
FMPU