Planirajmo
našu
budućnost

Bosnia and Herzegovina
Federation of Bosnia and Herzegovina
Federal Ministry of Physical Planning

Potpisani ugovori za sufinansiranje projekata zaštite i rekonstrukcije nacionalnih spomenika PDF Ispis E-mail

08.04.2008.godine


SAOPĆENJE ZA JAVNOST

 Federalni ministar prostornog uređenja mr. sc. Salko Obhođaš potpisao je Ugovore o sufinansiranju obnove i zaštite od daljeg propadanja Nacionalnih spomenika u Srednje bosanskom kantonu i to Graditeljske cjeline – Tvrđava u Jajcu, Starog Grada u Travniku, Historijsko urbanog područja Kreševo, Historijskog područja – Stari Grad Prusac, Saračeve kuće (zgrade financija) u Jajcu, Franjevačkog samostana u Fojnici, Sahat kule u Donjem Vakufu i Stare džamije u Šenkovićima. Potpisivanju Ugovora, koje je upriličeno u zgradi Općine Fojnica, pored načelnika Općine Fojnica, predstavnika korisnika sredstava, prisustvovao je i premijer Vlade Srednje bosanskog kantona, gospodin Salko Selman. Za realizaciju projekata zaštite i obnove navedenih Nacionalnih spomenika u 2008. godini planira se utrošiti 1.099.000,00 KM. 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u cilju zaštite, rehabilitacije i rekonstrukcije Nacionalnih spomenika, koji su Odlukom Komisije/Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika proglašeni Nacionalnim spomenicima BiH, usvojila je Program raspodjele sredstava u sufinansiranju projekata kantona i lokalnih zajednica – zaštita kulturnog i graditeljskog naslijeđa, utvrđenih Budžetom za 2008. godinu, kojim su utvrđeni pojedinačni projekti zaštite i obnove Nacionalnih spomenika za 2008. godinu, kao i iznosi sredstava koji se izdvajaju za navedene svrhe.

U uvodnom govoru federalni ministar prostornog uređenja mr. sc. Salko Obhođaš istakao je značaj zaštite, rehabilitacije i rekonstrukcije kulturnog i graditeljskog naslijeđa u BiH i nastojanjima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da zaštiti Nacionalne spomenike od daljnjeg propadanja.

Premijer Vlade Srednjebosanskog kantona, gospodin Salko Selman, izrazio je zadovoljstvo sa aktivnostima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva prostornog uređenja usmjerenim ka zaštiti i obnovi kulturnog i graditeljsko naslijeđa, kako na području Srednjebosanskog kantona tako i na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je donesen zaključak da se odmah pristupi realizaciji odobrenih projekata u skladu sa ugovorenim obavezama.

 
FMPU